Utflykter år 2009

Sigtunaortens samlarförening

Utflykt till Nävekvarn och Nynäs slott

 

Tidigt på morgonen den 16 maj tog 48 medlemmar plats i den abonnerade bussen för avresa till Nävekvarns bruk och Nynäs slott. Väl framme i Nävekvarn mötes vi av representanter för Nävekvarns intresseförening som både guidade oss och hade ordnat med förmiddagskaffe till oss alla. 


 

Här väntar vi alla på att få dricka kaffe i det vita huset som tidigare var ett bränneri. Magnolian blommade vackert i solskenet. 
 

         

 


1623 brukar räknas som Näfvekvarns Bruks industriella födelseår. Den första masugnen byggdes av Gillis och Hubert de Besche. I mitten på 1800-talet började Näfveqvarnsspisar att tillverkas för försäljning. Tiden mellan 1916-1937 inföll konstgjutsgodstiden.

 

I det lilla huset som numera är bruksmuseum bodde ända upp till 34 personer.

 


   

 

Efter en lunchpaus i Nykvarns hamn var det dags att besöka Nynäs slott med sina fantatiska stuckaturer. Nynäs slott är i det närmaste ett komplett herrskapshem, med originalföremål som speglar ägarfamiljernas och deras tjänares liv under en tidsrymd av mer än 300 år.


 

   

 

Eftermiddagskaffe i slottets orangeri avslutade besöket.

 

   

 

Utflykt till Lasse Åbergs musseum


Den 26 maj gjorde vi ytterligare en utflykt, denna gång till Lasse Åbergs musseum. En stor äldre ladugård har byggts om till leksaksmuseum. Det är troligen ett av världens största när det gälleren samling av Musse Pigg. Vår medlem Britt-Marie Apelsten guidade oss på ett mycket trevligt sätt.  24 av våra medlemmar kom med denna regniga majkväll.

 


 

Utflykt till Eskilstuna


Den 23 augusti var det återigen dags för en bussutflykt, denna gång till veteransbilsmarknaden och Ebelingmuseet i Eskilstuna.


 

 

sigtunaortens samlarförening © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use